Кластер Деревообробки та Меблевого Виробництва ініціює дослідження думки фахівців галузі щодо потреби та формату Навчального центру спеціалізованого на деревообробному обладнанні

Кластер Деревообробки та меблевого виробництва досліджує можливі сценарії вирішення проблеми браку кваліфікованих кадрів у деревообробній галузі.

Проблема відсутності кваліфікованих кадрів, здатних працювати на сучасному деревообробному обладнанні або з таким обладнанням, є відомою. Стан матеріально-технічного забезпечення професійно-технічної освіти та вищих навчальних закладів найближчим часом не покращиться. Разом із зменшенням популярності робітничих спеціальностей серед молоді та еміграцією значної кількості кваліфікованих кадрів, це поступово створює ще одну гостру проблему для галузі, яка змагається за своє існування у країні.

Почавши діяльність у 2011р., Кластер провів дослідження ситуації з навчальними можливостями для фахівців галузі, як у системі освіти так і поза формальною освітою.    Результати показали, що у західному регіону більшість навчальних закладів змушені навчати студентів, маючи лише декілька станків, термін експлуатації яких давно вийшов, а альтернативних можливостей для навчання не існує взагалі. Набуття досвіду та передача знань у більшості відбувається безпосередньо на робочому місці й якість такого навчання залежить від наставницьких навичок працівників.

Одним із шляхів вирішення цієї проблеми може стати створення Навчального центру спеціалізованого на  деревообробному обладнанні. Мета Навчального центра – допомогти виробникам обладнання підготувати фахівців із практичними навичками роботи на сучасному обладнанні.

Навчальний центр – це облаштоване приміщення для демонстрації нового обладнання, навчання роботи на ньому та його обслуговування. Концепція передбачає проведення інтенсивних короткострокових навчальних циклів на обладнанні різних виробників (ротація обладнання 5-6 разів на рік).

З метою максимального врахування потреб галузі при організації роботи Навчального центру та проведення навчальних циклів, Кластер ДОМВ проводить опитування деревообробних компаній та просить всіх зацікавлених заповнити анкету: http://www.surveymonkey.com/s/DOMV_training_center

За докладнішою інформацією про проект звертайтесь до  Координатора Кластера Ольги Прокопович ()

Leave a Reply