«Кожен рік – Рік лісів» Конкурс для журналістів та позаштатних авторів усіх видів ЗМІ

«Телекритика» і програма ENPI-FLEG в Україні оголошують другий всеукраїнський конкурс«Правозастосування та управління у лісовому секторі України» http://www.telekritika.ua/notices/2012-02-01/69160

Терміни подання матеріалів: 01.02.2012–20.05.2012 р.

Критерії відбору матеріалів:

- роботи мають бути опубліковані/вийти в ефір з 15 травня  2011 р. до 15 травня 2012 р. або спеціально створені для конкурсу;

- роботи повинні розкривати тему конкурсу (одну або кілька проблем), аналітичні матеріали матимуть перевагу при оцінюванні;

- кожен матеріал має супроводжуватися короткою інформацією про автора, ЗМІ та дату виходу (або вказано, що роботу створено спеціально для конкурсу).

- кількість робіт, які один автор (група авторів) може надіслати на конкурс, необмежена.

Проблеми, на висвітлення яких варто звернути особливу увагу:

  • 1. Підсумки Міжнародного року лісів (2011) в Україні. Чи став цей рік чимось особливим порівняно зі «звичайними» роками? Стан та проблеми лісового сектору України, перспективи та потреби його розвитку.
  • 2. Лісове та суміжне законодавство України та практика його застосування. Перспективи та потреби розвитку законодавства, яке стосується лісового сектору (законодавства в цілому та окремих його видів та розділів).
  • 3. Ситуація у лісовому секторі України з акцентом на тематику ФЛЕГ (незаконні лісозаготівля та обіг деревини й боротьба з ними, якість управління лісовим сектором тощо). Лісова охорона в Україні та перспективи її розвитку тощо.
  • 4. Законодавче забезпечення та практика роботи лісообробної промисловості в Україні. Шляхи покращення співпраці лісової та лісообробної галузей. Готовність України до запровадження Євросоюзом директиви №995 (щодо забезпечення легальності деревини та виробів з неї, які імпортуються до ЄС).
  • 5. Довготермінове тимчасове користування лісами як одна з актуальних проблем українського суспільства. Права місцевого населення та малого бізнесу на доступ до лісових ресурсів; ситуація на місцях з їх дотриманням.
  • 6. Збереження біорізноманіття та екосистем як важлива частина діяльності лісового сектору України.
  • 7. Інші аспекти правозастосування та управління у лісовому секторі України – організатори вітають нестандартні підходи до висвітлення проблематики основної теми конкурсу.

Довідкову інформацію за темами можна знайти на сайті програми ENPI-FLEG в Україні http://fleg.org.ua/, сайтах «Український лісовод»  http://www.lesovod.org.ua/, «Природа в Україні» http://pryroda.in.ua/lis/ та інших інтернет-ресурсах – учасники конкурсу не обмежені у своєму виборі джерел.

Консультанти програми ENPI-FLEG в Україні готові надати учасникам конкурсу необхідну інформацію та коментарі.

Учасники конкурсу не обмежені у своєму виборі осіб та організацій як джерел інформації та авторів коментарів.

З матеріалами та результатами попереднього (першого) конкурсу «Правозастосування та управління у лісовому секторі України» можна ознайомитись на сайті «Телекритика» http://www.telekritika.ua/spec_tk/pravo_sector/ або на сайті програми ENPI-FLEG в Україні.

Публікація конкурсних робіт:

Для вільного обговорення й оцінки журналістські матеріали, надіслані на конкурс, буде опубліковано на розсуд куратора конкурсу з обов’язкової згоди автора на сайті www.telekritika.ua.

Гонорарний фонд:

За кожну відібрану на конкурс  роботу, що вже раніше була опублікована (виходила в ефірі), автор отримує гонорар у розмірі 500 грн.

За кожну роботу, спеціально створену для конкурсу, автор отримує гонорар у розмірі 700 грн.

Автори чотирьох найкращих матеріалів, що наберуть найбільшу кількість балів, отримають по 3000 грнкожен.

Журі конкурсу оцінює роботи з 22 по 30  травня  2012 р. за рейтинговою системою. Бали кожен із членів журі виставляє самостійно. Чотири найкращих журналістських матеріали визначаються за сумою виставлених балів.

Оголошення переможців і вручення призів відбудеться на початку червня 2012 р.

З усіх питань просимо звертатися до куратора конкурсу Юлії Зелінської, 235-22-55,             098-446-61-95      ,

Подання матеріалів на конкурс означає згоду автора на розміщення цих матеріалів на сайті Програми ENPI-FLEG та використання їх у роботі Програми ENPI-FLEG.

Якщо ви хочете зупинити надходження даної розсилки (інформація про лісові, екологічні, природоохоронні проблеми, конкурси та заходи для журналістів, екологістів, лісоводів) на вашу адресу, у відповіді на це повідомлення напишіть “видалити адресу”

Регіональна програма ENPI-FLEG – «Удосконалення систем правозастосування та управління в лісовому секторі країн східного напряму Європейської політики добросусідства та Росії» надає підтримку урядам країн-учасниць програми, громадянському суспільству та приватному сектору в розробленні раціональних та сталих методів ведення лісового господарства, включаючи запобігання незаконній діяльності в лісовому секторі. Країни-учасниці програми – Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Росія та Україна. Програма фінансується Європейським Союзом. Виконавці Програми: Світовий банк, Міжнародний союз охорони природи, Всесвітній фонд дикої природи.

Про Світовий банк

Світовий банк є одним з найважливіших джерел фінансової й технічної допомоги, що надається країнам, які розвиваються. Призначення банку – боротися з бідністю з ентузіазмом і професіоналізмом, прагнучи досягнення стійких результатів, і допомагати людям поліпшувати умови свого життя й стан довкілля, надаючи їм ресурси, ділячись знаннями, сприяючи нарощуванню потенціалу й зміцненню партнерських відносин у державному й приватному секторах.

www.worldbank.org

Про МСОП

МСОП (Міжнародний союз охорони природи) допомагає світові знаходити практичне вирішення наших найнагальніших проблем, пов’язаних із довкіллям та розвитком.

МСОП опікується такими питаннями як біорізноманіття, зміна клімату, енергоресурси, засоби для існування населення та «озеленення» світової економіки шляхом підтримки наукових досліджень, управління проектами на місцях по всьому світу, а також об’єднання урядів, неурядових організацій, ООН та бізнесу з метою розроблення політики, законодавства та найкращих практик.

МСОП – найстарша та найбільша міжнародна екологічна організація в світі, до якої входить понад 1000 урядових та неурядових організацій та майже 11000 експертів-волонтерів із приблизно 160 країн. Діяльність МСОП підтримують більш ніж 1000 співробітників у 60 представництвах та сотні партнерів у державному, недержавному та приватному секторах у всьому світі.

www.iucn.org

Про WWF

Всесвітній фонд дикої природи – одна з найбільших і найбільш шанованих незалежних природоохоронних організацій у світі, яка має майже 5 мільйонів прибічників та глобальну мережу в понад 100 країнах. Місія WWF – зупинити занепад природного середовища Земної кулі та побудувати майбутнє, в якому люди житимуть у гармонії з природою, шляхом збереження світового біорізноманіття, забезпечення сталого використання відновлюваних природних ресурсів і сприяння зниженню рівня забруднення та нераціонального споживання.

www.panda.org

Leave a Reply